בחודשים האחרונים נערך סקר ע"י חברת שמיר אופטיקה (ינואר 2020)*, בקרב 300 הורים לילדים עד גיל 15 כדי לבדוק את מצב הראייה בקרב ילדים בישראל.
ממצאי הסקר עולה כי רבע מילדי ישראל זקוקים לתיקון ראייה, זאת על פי דיווחי ההורים בסקר.
למרות זאת, מחצית מכלל ההורים שהשתתפו במדגם מעולם לא ערכו בדיקת ראייה לילדיהם אצל אופטומטריסט.
בעקבות ממצאים אלה, יערכו השבוע בדיקות סקר הראיה ביוזמת עמותת אור ירוק, החברות שמיר אופטיקה ודור אלון ובשיתוף פעולה עם עירית תל-אביב-יפו. ביום רביעי, 2 בדצמבר,בשעות 13:00-16:00 יוצבו כ- 15 עמדות בדיקה ברחבי העיר – לצד שבילי אופניים, בכיכרות וברחבות מרכזיות וכן בתחנות דלק דור אלון. בעמדות, אשר יופעלו בהתנדבות על ידי עובדי שמיר אופטיקה, ייערכו בדיקות ראיה ראשוניות לרוכבים, לנהגים ולעוברי האורח ויחולקו עלוני הסברה להעלאת המודעות לחשיבות של בדיקות הראיה. כדי לשמור בצורה מיטבית על כללי משרד הבריאות, נערכת הבדיקה מבלי לרדת מהאופניים או לצאת מהרכב. הנבדקים יתבקשו לקרוא משפט על גבי שלט שיוצב במרחק 3 מטרים. במידה ויאובחנו עם צורך בתיקון ראייה, יופנו לאופטומטריסטים ברחבי העיר, לבדיקת סקר מדויקת יותר – אף היא בחינם! (בדיקות המשך להתאמת משקפיים יהיו כרוכות בתשלום).
בישראל, עפ"י הנחיית משרד הבריאות מבוצעות בדיקות עיניים לילדים בגיל 9 חודשים עד גיל שנה בטיפת החלב או אצל רופא עיניים לילדים, בדיקה שנייה בגיל 3, בדיקה בגיל 5 ובדיקה בכיתה א' (גילאי 6-7). הבדיקות הללו מבוצעות בהעדר מצב ראייתי חריג הדורש מעקב.
בבתי הספר מבוצעות בדיקות סקר בכיתה א' ובכיתה ח'. מטרתן היא איתור תלמידים, שמצב ראייתם עלול להגביל את תפקודם והישגיהם החינוכיים כתוצאה מליקויי ראייה. בדיקות אלה מבוצעות ע"י אחיות העובדות בשירות בריאות לתלמיד או ע"י אופטומטריסטים בעלי רישיון משרד הבריאות. בבדיקות הללו נבחנת חדות הראייה של התלמידים והן למעשה מוגדרות כבדיקות סף, כלומר, האם הילד עובר או לא עובר סף חדות מסוים, האם הוא מזהה ממרחק מסוים תו, אות או איור בגודל כלשהו או לא מזהה.
בתום הבדיקה הבית-ספרית מקבלים הורי התלמידים מסמך ובו מצוין האם הילד עבר את בדיקת החדות המותאמת לגילו והאם נדרש המשך בירור אצל רופא עיניים או רופא עיניים לילדים, או שהילד כלל אינו נבדק בשל ליקוי ראייה ידוע, תוך ציון שמומלץ לבצע מעקב אחת לשנה.
דנה גוטהילף-נזרי, אופטומטריסטית וחוקרת במחלקת המחקר והפיתוח בשמיר אופטיקה: "חשיבות הראייה התקינה משמעותית לתפקודו של הילד במגוון רחב של מישורים. ההשלכות של ליקוי בחדות ראייה, או מצבים כגון עין עצלה, עלולים להוות קושי ברכישת מיומנויות למידה, רמת הישגים נמוכה של קריאה וכתיבה, עייפות כתוצאה ממאמץ העיניים וקושי בתפקוד הפיזי והחברתי. אבחון מוקדם של ליקויי ראייה בגילאי הילדות הינו קריטי ומאפשר הבנה של מאפייני הליקוי, התאמת דרך הטיפול ומניעת ההשלכות השליליות על תפקודו של הילד. מומלץ וחשוב לבצע בדיקת ראייה לילדים אחת לשנה או לכל היותר אחת לשנתיים, לכל ילד, גם בהעדר תלונה ראייתית, היות וחלק מליקויי הראייה באים לידי ביטוי בתלונות שאינן דווקא ראייתיות ובחלק מן המקרים ילד לא מתלונן, כי אינו מודע להתדרדרות ההדרגתית בראייתו”.